Nautilus issues with touchscreen

Hi folks,
I encountered some issues with Nautilus. (I’ll explain and post screenshot below)

There are 2 things I noticed:

  1. https://drive.google.com/file/d/1NnGFmPrQQjLKcPgcBTFZ3rd8Ve6jJRh4/view?usp=sharing
    In the File Explorer when you hold on screen with your finger to let the hold on menu appear, it appears but as soon as you raise your finger to click an option, it disappers.

  2. https://drive.google.com/file/d/1u5F3AbUoeK0atlxONSgib8fnPXhQzt4E/view?usp=sharing
    Touch tapping doesn’t work as intended if file explorer is put into “show files as a list” mode. It’s almost impossible to enter folder with the double tap. Sometime after 8-9 tap it may let you enter in the folder that is highlighted by the green bar.

Is there any way to fix these issues?

Since I have no idea of what info should I provide, here’s the standard hardware and software specs:

System:
  Kernel: 5.8.11-1-MANJARO x86_64 bits: 64 compiler: N/A 
  Desktop: GNOME 3.36.6 tk: GTK 3.24.23 wm: gnome-shell dm: GDM 3.36.3 
  Distro: Manjaro Linux 
Machine:
  Type: Detachable System: ASUSTeK product: T101HA v: 1.0 serial: <filter> 
  Mobo: ASUSTeK model: T101HA v: 1.0 serial: <filter> 
  UEFI: American Megatrends v: T101HA.304 date: 06/05/2017 
Battery:
  ID-1: BATC charge: 14.3 Wh condition: 28.7/31.6 Wh (91%) volts: 4.0/3.8 
  model: Intel SR 1 SR Real Battery type: Li-ion serial: <filter> 
  status: Charging cycles: 29 
Memory:
  RAM: total: 3.68 GiB used: 957.0 MiB (25.4%) 
  RAM Report: 
  permissions: Unable to run dmidecode. Root privileges required. 
CPU:
  Topology: Quad Core model: Intel Atom x5-Z8350 bits: 64 type: MCP 
  arch: Airmont rev: 4 L2 cache: 1024 KiB bogomips: 11524 
  Speed: 480 MHz min/max: 480/1920 MHz Core speeds (MHz): 1: 547 2: 480 
  3: 480 4: 480 
  Flags: 3dnowprefetch acpi aes aperfmperf apic arat arch_perfmon bts 
  clflush cmov constant_tsc cpuid cx16 cx8 de ds_cpl dtes64 dtherm dts epb 
  ept erms est flexpriority fpu fxsr ht ibpb ibrs ida lahf_lm lm mca mce 
  md_clear mmx monitor movbe msr mtrr nonstop_tsc nopl nx pae pat pbe 
  pclmulqdq pdcm pebs pge pni popcnt pse pse36 pti rdrand rdtscp rep_good 
  sep smep ss sse sse2 sse4_1 sse4_2 ssse3 stibp syscall tm tm2 tpr_shadow 
  tsc tsc_adjust tsc_deadline_timer tsc_known_freq tsc_reliable vme vmx vnmi 
  vpid xtopology xtpr 
Graphics:
  Device-1: Intel Atom/Celeron/Pentium Processor x5-E8000/J3xxx/N3xxx 
  Integrated Graphics 
  vendor: ASUSTeK driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:22b0 
  Display: x11 server: X.org 1.20.9 compositor: gnome-shell driver: intel 
  unloaded: modesetting alternate: fbdev,vesa resolution: <xdpyinfo missing> 
  OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics (CHV) v: 4.6 Mesa 20.1.8 
  compat-v: 3.0 direct render: Yes 
Audio:
  Device-1: Intel Atom/Celeron/Pentium Processor x5-E8000/J3xxx/N3xxx Series 
  Imaging Unit 
  driver: N/A bus ID: 00:03.0 chip ID: 8086:22b8 
  Sound Server: ALSA v: k5.8.11-1-MANJARO 
Network:
  Device-1: Qualcomm Atheros QCA9377 802.11ac Wireless Network Adapter 
  vendor: AzureWave driver: ath10k_pci v: kernel port: f000 bus ID: 01:00.0 
  chip ID: 168c:0042 
  IF: wlp1s0 state: up mac: <filter> 
  IP v4: <filter> type: dynamic noprefixroute scope: global 
  broadcast: <filter> 
  IP v6: <filter> type: noprefixroute scope: link 
  WAN IP: <filter> 
Drives:
  Local Storage: total: 58.24 GiB used: 7.81 GiB (13.4%) 
  ID-1: /dev/mmcblk0 model: DF4064 size: 58.24 GiB serial: <filter> rev: 0x8 
  scheme: GPT 
  Message: No Optical or Floppy data was found. 
RAID:
  Message: No RAID data was found. 
Partition:
  ID-1: / size: 56.79 GiB used: 7.81 GiB (13.8%) fs: ext4 
  dev: /dev/mmcblk0p2 label: N/A uuid: a9ccd26c-f160-45b1-b922-1f9edbeff75c 
  ID-2: /boot/efi size: 299.4 MiB used: 312 KiB (0.1%) fs: vfat 
  dev: /dev/mmcblk0p1 label: N/A uuid: C93B-8760 
Swap:
  Alert: No Swap data was found. 
Unmounted:
  Message: No unmounted partitions found. 
USB:
  Hub: 1-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 7 rev: 2.0 
  speed: 480 Mb/s chip ID: 1d6b:0002 
  Device-1: 1-3:2 info: IMC Networks type: Bluetooth driver: btusb 
  interfaces: 2 rev: 1.1 speed: 12 Mb/s chip ID: 13d3:3501 
  Device-2: 1-4:3 info: ASUSTek ASUS HID Device type: Keyboard,Mouse 
  driver: asus,hid-multitouch,usbhid interfaces: 3 rev: 2.0 speed: 12 Mb/s 
  chip ID: 0b05:183d 
  Hub: 2-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 6 rev: 3.0 speed: 5 Gb/s 
  chip ID: 1d6b:0003 
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 35.0 C mobo: N/A 
  Fan Speeds (RPM): N/A 
Info:
  Processes: 277 Uptime: 1h 38m Init: systemd v: 246 Compilers: gcc: N/A 
  Packages: 1169 pacman: 1165 snap: 4 Shell: Zsh v: 5.8 
  running in: gnome-terminal inxi: 3.1.05 
1 Like

Hello. Thanks for reaching us.

There are a few issues with touchscreens. You can find the already known issues in this page

https://gitlab.gnome.org/GNOME/nautilus/-/issues?scope=all&utf8=✓&state=opened&label_name[]=5.%20Touch

Please check if the problems you are seeing are already reported in any of them, and if so, use thr :+1: button to signal you are affected by that issue too. If you have additional information to provide in these issues, you can also add a comment.

If you found a new issue that hasn’t been previously reported, please file a new issue (there is a “bug” template that will help with that).

Cheers